Ek kaynaklar
Telif hakkı kavramları hakkında ek bilgiler
Sorumluluk ve çözüm yolları
Genel olarak, bir yaratıcının veya telif hakkı sahibinin telif hakkının ihlal edildiğini öne sürmesi için eserinin geçerli telif hakkına sahip olduğunu ve eserinin korumalı bir bölümünü davalının kopya ettiğini kanıtlaması yeterlidir. Fakat bazı durumlarda davalının niyeti de önemlidir, örnek olarak davalı o eseri bir istisna veya sınırlama kapsamında kullandığını veya eserini bağımsız yarattığını öne sürebilir.
Bazı ülkelerin telif hakkı yasaları, telif hakkı sahiplerine hak ihlali halinde çözüm yolları sunmaktadır. Bu yasalar, zarar tazmini dahil çözüm yollarının türlerini ve tutarlarını da belirlemektedir. İlgili yasaların izin verdiği zarar tazminlerini ve diğer çözü yollarını öğrenin, bazı ülkelerde bu kapsama avukat ücretleri de dahildir.
Lisans ve devir
Pek çok yaratıcı ve telif hakkı sahibi, telif hakkı yasaları uyarınca sahip oldukları münhasır hakları tam olarak kullanmak için yardım almaktadır veya kendi namına kullanmaları için başkalarına izin vermektedir. Bunun içi çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Bazı yaratıcılar, bu hakların bazılarının veya tümünün münhasır veya başka türlü lisansını vermektedir. Bazı yaratıcılar ise haklarını satmaktadır, bunları kullanmaları için başkalarına izin vermektedir ve bazı durumlarda karşılığında royalti ücreti almaktadır. Telif hakkını satmak veya lisans vermek için bazı formaliteleri yerine getirmek gerekir, örneğin bazı telif hakkı yasalarına göre bu lisansı yazılı tanzim etmek gerekmektedir.
Telif hakkı devirlerinin ve lisanslarının iptal edilmesi
Bazı ülkelerin yasalarına göre telif hakkı sahipleri, devir anlaşmasında veya lisansta iptal hakkı bulunmasa bile devir anlaşmasını veya lisansı iptal edebilir. Örnek olarak Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Yasası, devir anlaşmasının veya lisansın geçerlilik başlangıç tarihine göre iki ayrı iptal mekanizması içermektedir. Bu haklara ilişkin ek bilgi ve yaratıcıların ve telif hakkı sahiplerinin bu haklara sahip olup olmadığı hakkında bilgi için bakınız https://rightsback.org
Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin CopyrightX kursu.
Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin HarvardX adlı uzaktan eğitim programı kapsamındaki ders: http://copyx.org/
http:// online-learning.harvard.edu/course/copyrightx.
Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakları Dairesinin (United States Copyright Office) "Copyright Basics” başlıklı 1 no.lu Tebliği: http://www.copyright.gov/circs/circ01.pdf
Coursera’nın yayınladığı Copyright for Educators & Librarians başlıklı ders kitabı. Tüm hakları saklıdır. https://www.coursera.org/learn/copyright-for-education
Telif hakkı felsefesi hakkında ek bilgi
William Fisher, “Theories of Intellectual Property,” in Stephen Munzer, ed., New Essays in the Legal and Political Theory of Property (Cambridge University Press, 2001).
Craig, Carys J., “Feminist Aesthetics and Copyright Law: Genius, Value, and Gendered Visions of the Creative Self” (2014). Osgoode Legal Studies Research Paper Series. 31.
Greene, K.J. “Intellectual Property at the Intersection of Race and Gender: Lady Sings the Blues.” American University Journal of Gender, Social Policy & the Law. 16, no. 3 (2008): 365-385.
Kamu malı hakkında ek bilgiler
Cornell Üniversitesi Kütüphanesi Telif Hakları Bilgi Merkezi, Copyright Term and the Public Domain in the United States. CC BY. 3.0. Bu kitapta eserlerin hangi koşullar altında yaratıldığına bağlı olarak ne zaman kamu malına dönüştükleri anlatılmaktadır.
Out of Copyright: Determining the Copyright Status of Works. Bu site bir eserin telif hakkı durumunu belirlemek ve kamu malına dönüşüp dönüşmediğini saptamak için yol göstermektedir.
Communia, The Public Domain Manifesto. Bu site kamu malı eserler, kamu malı eserleri destekleyen bazı kuruluşların ilkeleri ve kamu malı eserlerin kullanımı hakkında bazı tavsiyeler içermektedir.
Duke Hukuk Fakültesi Kamu Malı Eserler Araştırma Merkezi. Bu site kamu malı eserler hakkında bilgi ve etkinlikler içermektedir.
Keith Aoki, James Boyle ve Jennifer Jenkins, Bound by Law. CC BY-NC-SA 2.5. Bu çizgi romanda fikir eserleri yasası ve kamu malı eserler konu edilmektedir: https://law.duke.edu/cspd/comics/digital
Public Domain Review. Elektronik ortamda yayınlanan ve kâr amacı gütmeyen bu dergide kamu malına dönüşen eserler belirtilmektedir. Bu dergi ilginç sanat eserleri, edebiyat eserleri ve fikirleri incelemeye yöneliktir.
Wikimedia Foundation, It’s Time to Protect the Public Domain. CC BY 3.0. Bu blogda kamu malı eserlerin bazı önemli ayrıntıları, hukuki dayanakları ve kamu menfaati hakkında bilgi verilmektedir:
Katılımcıların tavsiye ettiği kaynaklar
CC sertifikası katılımcıları, sertifika sitesindeki Hypothes.is sayfasına not yazarak pek çok ek kaynak tavsiye etmektedir. Creative Commons olarak bu ek kaynakları henüz incelemedik, fakat dikkatinize sunuyoruz: https://certificates.creativecommons.org/cccertedu/chapter/additional-resources-2/
Last updated